Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014. Στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας παρουσιάστηκε η εντυπωσιακή όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που βασίζετε στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Ένα έργο με υψηλές προδιαγραφές, λυρισμό, εξέχουσες μελωδίες, στα χνάρια των κλασικών έργων όπερας.

Οι καλλιτέχνες έδωσαν όλη την ψυχή τους και δεδομένου του γεγονότος ότι μόλις την προηγούμενη μέρα είχαν επιστρέψει από την παρουσίαση του έργου στην Νέα Υόρκη.

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε τους ερμηνευτές και μίλησε για το έργο τονίζοντας το μήνυμα αντίστασης μπροστά στην κάθε λογής εξουσία που συμβολίζει ο μύθος του Προμηθέα. Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσίαση του έργου στην Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, που ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Ελληνική όπερα μεταφέρθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική, αλλά και στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπληκτικός Προμηθέας ήταν ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, έναν ρόλο που τον κατέχει απόλυτα, βγάζοντας όλο το μεγαλείο του Τιτάνα, και την φιλανθρωπία του.
Η φωνή του αλλάζει μεταδίδοντας το πείσμα απέναντι στην διαμάχη του με τον Δια αλλά και την συμπόνια του προς τον άνθρωπο. Ένας ρόλος φιλοσοφικός με μεγάλα νοήματα και διδάγματα που ενσαρκώνετε τόσο έξοχα από τον Βασίλειο Ασημακόπουλο.

Ως Ιώ η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, ήταν δραματικότατη με πλαστικές κινήσεις των χεριών και μεγάλη φωνητική ένταση. Ωκεανός και Ερμής ήταν ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας, ερμηνεύοντας την υπέροχη άρια του Ερμή με όλη του την μουσικότητα.

Στο ρόλο της Ωκεανίδας η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, έδειξε την φωνητική της δεξιοτεχνία ειδικά στις περίτεχνες κολορατούρες. Ως Βία η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, απέδωσε θαυμάσια τον αυστηρότατο, και με μεγάλη μουσικότητα.

Η σκηνοθεσία και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Ασημακόπουλου έχει φέρει την όπερα κοντά στην αρχαία τραγωδία. Ένα εγχείρημα που ήθελε πολύ δύναμη και θάρρος για να υλοποιηθεί, και που έχει δώσει μια μεγάλη ώθηση στο έργο κατατάσσοντας ως την μοναδική Ελληνική όπερα στην ιστορία που έχει διανύσει ένα τόσο μεγάλο δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνόδεψαν: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο - Δημήτρης Σιδερής, όμποε - Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος, βιολί - Ράνια Ζέττα, βιόλα - Gulnora Tulyaganova, πιάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...